Verzekerde zorg

Psychotherapie is een vorm van tweedelijnszorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering, dus door iedere zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars brengen wel het eigen risico in rekening. In 2016 gaat dat om een bedrag van 375,- (mits u uw eigen risico niet zelf hebt verhoogd).

 

DBC

Psychotherapie wordt op dit moment in principe onbeperkt vergoed vanuit de basisverzekering en gedeclareerd in een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC). De DBC-factuur wordt pas na afsluiting van de gehele behandeling, of na 1 jaar, aan uw zorgverzekeraar of aan uzelf gestuurd. Afhankelijk van uw verzekeringspolis (natura- of restitutiepolis) en het feit of ik al dan niet een contract heb afgesloten met uw verzekeraar ontvangt u een vergoeding.  

De reden hiervoor is de toenemende inhoudelijke invloed van verzekeraars, de beperking van budgetten en de onwetenschappelijke en niet bij de klinische praktijk aansluitende argumentatie hiervoor. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.contractvrijepsycholoog.nl.

 

Vergoeding

Als u een restitutiepolis hebt, bent u vrijom uw zorgverlener te kiezen. Aan het eind van de behandeling of als er een DBC wordt gesloten dien ik een rekening bij u in. Deze rekening kunt u vervolgens indienen bij wde zorgverzekeraar. In dit geval vergoedt de zorgverzekeraar de hele behandeling (100%). De restitutiepolis is vaak wat duurder dan de naturapolis en dient specifiek afgesloten te worden om uw keuzevrijheid te garanderen. Wanneer u een restitutiepolis hebt, is het alsnog verstandig om te informeren of het inderdaad gaat om een volledige restitutiepolis met 100% vrije artsenkeuze en 100% vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners (bijv. DSW vergoedt geen GGZ in een restitutiepolis).

Als u een naturapolis hebt, wordt de zorg alleen volledig vergoed door verzekeraars met wie ik voor 2016 een contract heb afgesloten. Voor 2016 is dat nog Menzis/Anderzorg (maar daar heb ik reeds het productieplafond bereikt), CZ-OHRA, Multizorg en DSW. Als u niet bij hen verzekerd bent, kunt met een naturapolis alsnog bij mij terecht, maar wordt maar een deel van de rekening door de zorgverzekeraar vergoed (vaak tussen 40-70%), de rest van de rekening dient u dan zelf te betalen. Wanneer u een budgetpolis/selectief polis  hebt, is de vergoeding mogelijk nog lager. Vanaf 2017 heb ik alleen nog een contract met zorgverzekeraar Menzis. Als uw therapie langer dan een jaar zou duren, kunt in het daaropvolgende jaar dan wel een restitutieverzekering afsluiten. Voor verzekeraars waarmee ik geen contract(en) heb afgesloten hanteer ik in mijn praktijk 100 % van de door de NZA vastgestelde maximum tarieven voor de gb-ggz.

 

Niet verzekerde zorg

Psychoanalyse

Als u in psychoanalyse wilt, zullen we over de kosten overleggen, omdat u deze zelf zult moeten betalen. 

 

Zelfbetalers

Sommige mensen vinden het, om uiteenlopende redenen, prettig (of zijn genoodzaakt) om de kosten van hun psychotherapeutische behandeling zelf te betalen. Op dit moment vindt de facturering van de behandeling (nu nog verplicht) via DBC’s plaats. Dit houdt in dat u na het afsluiten van een DBC (na ieder jaar en na afsluiting van de behandeling) een factuur krijgt over het afgelopen jaar. Deze factuur wordt niet aan uw zorgverzekeraar maar aan u gezonden en dient u zelf te betalen. Het tarief per zitting psychotherapie of supervisie is 90 euro. 

Wanneer u bent verhinderd, is het prettig dat u dat tevoren aangeeft. Wanneer u uw verhindering niet doorgeeft, wordt € 50,-- kosten aan u in rekening gebracht. 

Praktijk info

Praktijk voor inzichtgevende psychotherapie

Parnassusweg 20-III

1076 AP Amsterdam

t 020 66 49 347

e Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

wwww.fransschalkwijk.nl

 

Links

www.nvvp.nl

www.nvpa.eu

www.psychoanalytischinstituut.nl

www.BIGregister.nl

www.ipa.org.uk

www.epf-feb.eu